Undvik misstaget med kärleken

undvik misstaget med kärleken, mamma, blogg, Malin Lundskog

Undvik misstaget med kärleken

Undvik misstaget med kärleken - för hälsans skull! Kärleken är viktigare för hur vi mår än vi ens kanske kan föreställa oss. Vi har ett grundläggande behov av att bli sedda och i det behovet ingår kärlek. Kärlek till och från barn, föräldrar, partners, vänner, släkt. Oss själva! Med flera ...

Misstaget du inte vill göra är att strunta i kärleken. Tro att du klarar dig själv. Eller kanske kan spara den till sen. Kärlek är viktigt! Punkt. Precis som motion, schysst återhämtning och bra mat. Spara inte. Slösa!

Kärlek lika viktigt som mat, träning, nya intryck och utmaningar

Tipsar om dokumentären Min passion för hjärnan om Marian Diamond. Enligt henne är det framför allt fem faktorer som får hjärnan att utvecklas: föda, träning, nya intryck, utmaningar och kärlek. Och hon borde veta. Marian forskade om hjärnan i över sextio år och var först med att bevisa att hjärnan är plastisk och kan utvecklas hela livet. Hela livet! Gå alltså inte på att det inte går att lära gamla hundrar att sitta ... Visst är det coolt att det inte finns någon ände på vår utveckling? På hur långt vi kan nå och hur bra vi kan må? Bara vi vill! Och fattar att vi behöver göra något av det vi har för att vi ska utvecklas. Ja, det är väl det de flera av oss åker dit på: vi behöver göra för att utvecklas. Kan ju bli jobbigt ju ;-) Undvik misstaget med kärleken, är du inte där nu så ... börja nu? Älska!

undvik misstaget med kärleken, springerspanielvalp
kärlek till och från ett husdjur är värdefull, den fysiska kontakten spritter igång många måbra-hormoner! (Modellen på bilden är min springerspaniel-valp Brorsan)

 

du som är ensam ...

Som varje torsdag, körde jag livesänding på Facebook tillsammans med Madeleine på Life at core igår (23/8-18) då vi pratade om just att umgås. Klippet ligger kvar på min sida, för dig som vill se det. Vi pratade en hel del om hur en som är ensam kan göra. Det kräver mod för de flesta att träffa nya vänner i vuxen ålder till exempel, inte som när små barn frågar första bästa random-unge "ska vi leka". Det kanske rent av är så vi borde göra? Annars finns ju möjligheten att träffa medmänniskor genom olika intressen (träning, sjunga i kör, kurser av olika slag) och grupper på sociala medier. Här skulle jag vilja slå ett slag för mitt eget hälsoprogram Tjejgänget 2.0 - en helt ny typ av gemenskap. Det blir grejer för hälsan det!

Marian och Malin

I min bok GLAD FRi STARK (och webbkursen med samma namn) menar jag att grejen med att umgås är avgörande för hälsan. Umgås är en av de fem framgångsformler jag tar upp för ett liv i hälsosam glädje, frihet och styrka. Vi blir gladare, friare och starkare av att vara del i en flock, bli speglade av någon annan och att dessutom få ge någon annan vår uppmärksamhet och dela med oss av våra erfarenheter. Det är jättemänskligt! Och jättehälsosamt! Verkar som att Marian och jag är överens och det känns gôtt!

Ses snart igen!
Tills dess:
HEJA HEJA DIG!

//Malin 

PS. jag har träffat några av de jag umgås allra mest med på webben. Några har jag faktiskt aldrig träffat i köttvärlden ... Och jag är öppen för nya bekantskaper, så: ska vi leka?

Övre bilden: min mamma och jag på promenad längs Siljan. Kärlek? Massssssor!

Kommentarer

Permalink

Den här texten är fantastisk på så många nivåer, otroligt välskriven. Möter många som inte vill förstå hur förändring ligger på deras eget ansvar - då ansvar som känns större än en själv lätt skapar ångest för någon med psykisk ohälsa. I vilket fall, igen - fenomnalt skrivet! Tror och lever själv enligt detta❤️

Permalink

Så fina och kloka tankar, jag tror det största hindret för ensamma är just att man fått lära sig att det är fel att söka kontakt med människor. Någonstans har man blivit avvisad och det i sin tur gör att man till slut väljer att vara ensam. Det är sorgligt :(

Permalink

Åh håller med!!

Jag har flyttat utomlands med min familj och pratar inte språket här bra. Så jag har inga vänner alls ännu (har bott här i 2 år nu)
Men jag är glad att jag har min man, min absolut bästa vän och största kärlek (ja om man inte räknar barnen) och så har jag mkt kontakt med mina svenska vänner i sverige genom internet :)

Kram kram

Permalink

Tror många tycker det är svårt att hitta nya vänner i vuxen ålder för att man tänker att "alla andra" redan har sina vänner och att det inte är så öppet för att bli insläppt. Något jag tror många däremot ångrar genom livet är just att våga, våga känna och då kärlek vare sig det är att ge eller ta emot. Och det är synd när kärlek verkligen är det största vi har här i livet.

Permalink

Har supersvårt att hitta vänner efter jag fick barn, känns som man inte har tid med vännerna och att dom inte förstår att jag inte kan vara lika spontan som jag var förut!

Permalink

Jättebra inlägg! Det är fantastiskt att höra att hjärnan kan utvecklas hela livet. Man har ju snarare fått höra att det inte är möjligt, men har fått se utveckling och återskapande t ex efter svåra skador.
Att hitta vänner i vuxen ålder kan precis som du skriver ibland inte vara helt lätt. Har flyttat en hel del i landet pga yrkeslivet, och till orter helt utan tidigare anknytningar. Personligen är jag nog lite som ett barn, för jag frågar folk om dom vill hänga med och göra något eller komma hem och ta en fika. Men folk är så upptagna att jag oftast bara lyckats få sällskap att promenera på lunchen. Vet att jag skulle kunnat få mycket manligt sällskap om kvällarna, men de killarna ville inte bara ha vänskap - och det passar sig ju inte så bra när man är gift :) Kan tillägga att jag märkt lokala variationer i hur lätt det varit att få nya vänner. T ex i Härjedalen gick det jättelätt.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.