Ur vägen för dig själv så får du goda vanor

ur vägen för dig själv, goda vanor, blogg, Hälsa mera, Malin Lundskog, författare

Ur vägen för dig själv!

Ur vägen för dig själv! Ett bra, kanske till och med bäst, sätt att komma till skott och skaffa dig de goda vanor du vill ha. Så himla enkelt egentligen, men ändå ... så galet svårt! Vi är många som vill förbättra våra vanor, som vet precis vad vi behöver göra, som gör planer, sätter mål och har varenda förutsättning för att lyckas. Och ändå skiter det sig! Allt som oftast för att vi står i vägen för oss själva. 

Det här inlägget är en fortsättning på förra veckans: Därför blir jag inte klar med min roman där jag skriver om vikten av att tycka om sig själv för att nå sina mål och lyckas skapa hållbara förändringar.

Idag har turen kommit till den eminenta självsabotören och ursäkten: jag ska bara ... 

Jag ska bara ...

Jag ska bara har fyllt min vecka. Jag har visserligen öppnat mitt romandokument, blev trots allt ganska peppad av mig själv och ville visa er att det minsann går! Jag arbetar dagligen med att se mitt eget värde och jag tycker om mig. Bara det att ... det kom en dag med moln och då skulle jag bara passa på att klippa häcken (orka det i solen liksom), VM-finaler spelades och de skulle jag bara se på. Jag skulle bara gosa med valpen, träna valpen och vila samtidigt som valpen vilar (småbarn, valpar ... same same). Och jag ska ofta bara göra en jobbgrej till. Väldigt ofta! Jag behöver verkligen komma ur vägen för mig själv, för att komma någon vart med min roman. Av vilken anledning behöver du ur vägen för dig själv?

Därför vill du bara

Att jag inbillar mig själv att jag ska bara innebär att jag tror att jag har massa viktigheter för mig. Jag är ju upptagen liksom! Att vara upptagen innebär att jag är duktig. Är jag duktig får jag belöning. Ja, ungefär så funkar jag. Och du? Jo, vi får belöningar i form av hormoner som ger oss kickar och vi är så upptagna att vi inte har tid att stanna upp och reflektera över vad det är vi lägger tid på egentligen. Det kanske är taskigt av mig att skriva vi här, men jag vet att vi är många som drivs av att göra. Och det är inte fy skam på något sätt! Vi som gillar att hålla oss upptagna är ofta driftiga och ambitiösa och vill göra massa gott i världen. 

Att vara driven av att göra och skylla på ska bara gör oss däremot inte ett dugg produktiva. Tvärtom! Att skylla på ska bara kan till och med vara ett tecken på lathet. Vi tänker slött, slöskrollar kanske en stund (gör ju ändå något!) och handlar urskiljningslöst utan att ens reflektera över vad som är bäst och viktigast att göra för att kunna ändra just de vanor vi vill ändra. Eller skriva den roman vi säger att vi vill skriva. 

ur vägen för dig själv, ska bara, ursäkter, självsabotörer, Malin Lundskog
Sitta stilla och titta ut över det här ... typsikt perfekt sätt att få mer gjort!

Så här får du rätt saker gjorda

- Logga vad du lägger tid på. Genom att upptäcka att du gör sådant du inte alls måste göra och vad du gör i de lägena har du kommit en bra bit på vägen mot att skaffa dig goda vanor (och skriva romaner). Behöver du få mer gjort är ett av de hetaste tipsen att sakta ner. Det kan vara alldeles väldigt värdefullt att logga en dag och se hur mycket tid du lägger på olika saker, för att bli medveten om var du kan kapa tid. Visst det tar en dag i ditt liv - hur sjutton ska du ha tid med det, du som har så mycket att göra?! He he he ... det ger tid i slutändan. Lovar! Jag har upptäckt mängder med onödigheter jag lägger tid på genom att logga och reflektera. Vore väldigt kul att få höra vad du upptäcker!

 - Schemalägg! In i kalendern med det du "ska" göra. Gör inget annat förutom det. Inga ska bara får plats i ditt liv från och med nu. Eller? Aja, att vara flexibel är inte heller dumt. Det viktiga här är faktiskt att du lägger märker till när du inte är ur vägen för dig själv. 

 - Hitta andra kickar som faktiskt belönar att göra ingenting, att reflektera, att sakta ner och: att göra något som leder till den där goda vanan du vill ha. Romanen du vill skriva. Förändringen du vill ska ske. 

Enkelt? Ja! Och ändå så svårt ... Tycker jag i alla fall, berätta gärna vad du tycker. Kan du se när du behöver gå ur vägen för dig själv? 

Ses snart igen! Lycka till med dina goda vanor. Och din roman?

HEJA HEJA DIG!
//Malin

PS. Du vet väl att i min bok GLAD FRi STARK hittar du en hel del om självsabotörer och ursäkter när det gäller hälsosamma vanor? Och att du i boken Skapa ditt drömliv - så vänder du självsabotörer till självhjälpare kan läsa ännu mer om hur du går ur vägen för dig själv. Böckerna hittar du här

 

 

Kommentarer

Permalink

Det här med ''jag ska bara'' är nog det vanligaste hindret för de flesta av oss från att faktiskt ta tag i saker tills vi skjutit upp dem så länge att det bara blir en återvändsgränd. Men du verkar vara något på spåren vad det gäller att tidseffektivisera. Jag sätter deadlines på allt jag gör och prioriterar efter ett system med färger. Samtidigt så lägger jag undan allt när inte hjärnan vill vara med och leka. En kvarts promenad, en smörgås eller vad som helst. Som får mig att koppla bort en stund innan jag fortsätter med nya infallsvinklar.

Wow - vad avancerat med färgkoder osv ... Och tack för att du tror att jag är något på spåren! En stor sak att faktiskt våga sakta ner och lära känna sig själv och se sina ursäkter.

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.