Våga vara nej-sägare

Malin Lundskog säger nej

För många av oss är det stört omöjligt att säga nej till alla öppningar, erbjudanden och möjligheter som dyker upp. Även om magkänslan säger nej. Så galet ohälsosamt!

Kan göra är inte detsamma som ska göra
Att du kan göra något, betyder faktiskt inte att du ska göra det. När du gör något som går emot det du känner sådär på riktigt, långt inne i magen skapar det mängder med onödig stress. Och stress har du förmodligen tillräckligt av ändå, som de flesta av oss ju har. Alldeles särskilt de flesta av dem av oss som inte kan säga nej till saker och ting. Vi har ju så mycket att göra hela tiden med allt vi har sagt ja till ... 

Ja, du förstår ju vilken stress det kan skapa i förlängningen och det är ju just stress i förlängningen som är ohälsosam. Den som kommer i kortvariga sjok, där du ger dig själv återhämtning emellan, den stressen är okej för hälsan. 

Träna din nej-sägarmuskel
Det är inte bara grejen att du skaffar dig för mycket att göra genom att säga ja till allt, det är också så mycket svårare att ångra sig och säga nej, när ja:et väl är sagt. Har du tänkt på det? 

Det fina i den här ja-kråksången är att du kan träna dig på att säga nej. Precis som när det gäller fysisk träning behöver (bör till och med) inte den här träningen heller ske genom jättestora kliv utan med små steg. Och ett nej är visserligen alltid ett nej, men behöver inte vara det för evigt. Ett hett tips är att säga nej till nästa erbjudande du är tveksam till, men du behöver inte skrika ut nej med massa utropstecken efter utan du kan säga: 

"Nej, tack för frågan men inte just nu. Låt mig fundera och återkomma."

Som du vet är ett nej till något ett ja till något annat. Ett ja till ingenting och återhämtning är ett minst lika viktigt ja som något annat, som du kunde läsa här på bloggen igår (Må bra utan press och prestation). 

Hurdan är du - ja- eller nejsägare? Jag är en ja-sägare på träningsläger kan man säga. Förmodligen ett livslångt sådant, som började när jag brakade in i väggen med allt vad det innebär. Men den historien tar vi en annan gång, idag är det modet att säga nej som står på agendan. Eller bloggen ... den kan du för övrigt prenumerera på genom Bloglovin´. Gör det!

Och du: i webbkursen Glad Fri Stark tränar vi på både att hitta magkänslan och vad som är viktigt att fokusera på, eller vad du kan (ska?) strunta i. Allt för din hälsa, på det sätt som är mest hälsosamt för dig. Du är välkommen att följa med såklart, jag tjuvstartar webbkursen den 18/10, den drar igång ordentligt den 23/10. Vill du veta mer om webbkursen Glad fri stark - en kurs om hälsa? Kolla här: Glad Fri Stark - webbkursen

heja heja dig
som vågar säga nej

//Malin

Kommentarer

Igår sa jag "nej, tack" till en f d vän som försökte komma in i mitt liv igen. Hon var just före detta av en anledning. Tänkte först att jag inte hade rätten att säga nej och vara "kall" men när jag tänkte efter så ville jag ju inte ha henne i mitt liv. Jag vill ge och få energi av vänner som jag värdesätter istället.

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.

Det snällaste du kan göra för en författare: köp hennes bok!

Jag har köpt träningsredskap som miniband och trx hos Träningspartner.

Glad fri stark, författare, bok om hälsa

 

Beställ GLAD FRi STARK! Boken om hälsa du inte ska läsa, utan göra ... 

En hel bok fullknôkad med löparglädje. Köp boken!