Viktigt att ha hjärtstartare i närheten

viktigt att ha hjärtstartare i närheten, goda vanor, hlr foto: Malin Lundskog

Viktigt att ha hjärtstartare i närheten

Dagens inlägg - ett samarbete med Hjärtstartarspecialisten

Det är klart att det är bra att ha utrustning för hälsa på jobbet och viktigt att ha hjärtstartare i närheten. Alla bör veta var det finns ett kit med första-hjälpen. Dessutom så blir det vanligare med hjärtstartare som en del av den utrustning som kan användas för att rädda liv. Men hjärtstartaren kommer faktiskt allra sist. Det finns en hel del att göra för att undvika problem med hjärta och kärl. Inte bara hemma. Här är några tips på sådant som kan göras på jobbet för att stärka medarbetarnas hälsa och minska behovet av att använda hjärtstartaren!

Bättre medvetenhet om hälsa

Till att börja med så krävs det mer kunskap. Olika bakgrund och intressen leder till varierande kunskap om hälsa. En del tror att det är helt okej att aldrig träna. Andra inser inte att de tränar mer än många andra då de promenerar och cyklar dagligen. På arbetsplatsen så samlas vi på ett naturligt sätt.

En bra aktivitet kan vara att bjuda in en föreläsare som på ett engagerande sätt kan upplysa om vad som kan leda till bättre hälsa. Här kan det också vara av intresse att prata mer om hur bättre hälsa kan påverka livskvalitet. Många behöver höra vilka fördelar motion och god kost kan ge.

Precis som att arbetsplatsen har utbildningar i första-hjälpen där verktyg som hjärtstartare gås igenom så behövs det alltså utbildning inom hälsa. Det här är kan vara bra på kort och på lång sikt. Kunskapen leder ofta till mer intresse och då kommer de anställda på ett naturligt sätt att se på fler vägar till bättre hälsa på jobbet och hemma. Du kan jämför hjärtstartare exempelvis på denna sida.

Det är farligt att sitta för länge

Kontor har en allvarlig fälla för hjärthälsan och det är stolarna. Numera så är det känt att alltför mycket stillasittande faktiskt är farligt. Kroppen behöver röra på sig för att alla system ska fungera på rätt sätt. Men jobb som utförs framför en dator leder ju till att du lätt glömmer bort att röra på dig.

För att få bättre blodcirkulation regelbundet så gäller det att lämna den där stolen. På en arbetsplats så kan medarbetare påminna varandra om detta. Det går också att ordna med alarm som påminner om att det är dags att resa på sig och gå runt lite på kontoret.

I början så kan det vara svårt att vänja sig vid att inte sitta längre än 20 minuter i sträck. Men med tiden så blir det en vana att lämna datorn trots att du befinner dig mitt i en arbetsprocess. Den här vanan kan leda till mycket goda konsekvenser vad gäller hjärthälsan.

Mindre stress är också viktigt

När vi stressar så kan det få mycket negativa effekter på vår hälsa. Hjärtat mår inte bra av stress. Men när det är mycket att göra på jobbet så kan det ju lätt bli så att du glömmer bort att ta ett djupt andetag och lugna ner dig. Då det händer mycket privat så snurrar ju en massa saker i huvudet samtidigt och det kan leda till mental stress som är svår att bli av med.

På arbetsplatsen så går det att motverka stress genom att prata om den. Tillsammans så kan ni komma fram till nya rutiner som kan leda till att det blir lugnare på jobbet. Kanske går det att lätta upp schemat och inte lägga in för mycket samtidigt. Det här är förstås också något att tänka på privat.

Om du tar på dig för mycket så kanske du verkar som en duktig person. Men om detta leder till att du stressar så att du till sist blir sjuk så har du inte vunnit mycket på det. Kollegor kan diskutera hur det kan vara möjligt att avlasta varandra på olika sätt. Om deadlines är för tajta så kanske det går att ändra om så att alla som jobbar på projektet hinner med.

Stress kan också motverkas genom att skapa en bättre arbetsmiljö. Det finns idag god kunskap om hur bättre ljus och luft kan leda till att det känns bättre på jobbet. Lej en expert på ämnet och se närmre på vad som kan göras på er arbetsplats. Kanske är det så enkelt att en ny färg på väggarna och nya lampor kan leda till att ni förbättrar arbetsmiljön markant.

Aktiviteter på jobbet

Det finns mycket att göra på jobbet för att stärka hjärthälsan. Det där med att vi blir gladare ju mer vi är tillsammans är inte en myt. Även om ni jobbar tillsammans så kanske ni inte riktigt umgås. Att då och då ordna med evenemang som är till för att skapa vänskapsband är smart.

När du känner att du går till jobbet och träffar vänner som bryr sig om dig så är det mycket bra för ditt hjärta. Det gör att du ser fram emot att gå till jobbet och det får stor betydelse för hur du mår.

Ibland så kan det räcka med mindre aktiviteter som ni hinner med på lunchen och ibland så kan det vara bra att ordna med flera dagars event. Ni kan lära er något nytt som har med jobbet att göra eller bara jobba med grupparbete. Att jobba bättre som grupp är också bra för hjärthälsan eftersom det kan eliminera stressmoment och situationer som gör att folk blir nedstämda eller upplever otrygghet på jobbet.

viktigt att ha hjärtstartare i närheten, hlr, kostvanor, järtstartarspecialisten
Goda kostvanor är ett sätt att undvika att behöva använda hjärtstartare. Foto: Malin Lundskog

Bättre kostvanor

Det går inte att beordra andra vuxna att äta det ena eller det andra. Men det går att utbilda och inspirera. Bjud in en expert på kost som kan berätta mer om hur det ni äter påverkar hälsan och då särskilt hjärtat. Med mer kunskap om detta så går det att lägga om saker som den lunch ni beställer in gemensamt. Det är också något som kan leda till att den där hjärtstartaren som står i skåpet i pentryt aldrig behöver användas på er arbetsplats!

Så, visst är det viktigt att ha hjärtstartare i närheten - med förhoppningen att aldrig behöva använda den!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.