Vila vid vatten

bastun Masesgården

Vila är ju en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv och något som många med mig tycker är klurigt att få till. Men det här underlättar: Naturen. Vatten. Och en bastu. 

Naturens förmåga 
Naturen överhuvudtaget underlättar människans strävan efter att vara här och nu. Löven som prasslar, fåglarna som kvittrar, vinden som susar, floden som brusar, skiftningarna mellan grenar och granar, rötter och stenar ger hjärnan lugn och ro. Naturen har en förmåga att få oss att koppla av och kräver en vilsam uppmärksamhet som är hälsosam för en stressad människa. 

Alla dessa intryck
Jag är ute i naturen mycket. Springer, går, picknickar, umgås och är (tycker inte att är är så bara, så jag väljer bort att skriva "bara är"). Jag har lättare för att komma ner i varv ute i naturen än inomhus, även om jag är hyfsat vältränds när det gäller mental återhämtning. Nuförtiden får vi minst lika många intryck under en dag som man fick under en livstid förr. Visserligen levde man inte lika länge då, men i alla fall: vi har inte utvecklats så mycket att vi kan hantera mängden intryck vi får under en dag på ett hälsosamt sätt.  

Vila vid vatten
Vatten, helst hav om du frågar mig, är så befriande! Havet med sin yvighet och ivrighet får annat, som morgondagar och jobbstress, att tappa värde. En kav lugn sjö sprider stillhet omkring sig. Lägg därtill en bastu och livet leker lugn med mig. Jag badar gärna, både bastu och i vatten! (Jo, jag badar gärna utan bastu också). I bastun är det nuet som gäller. Andas. Svettas. Sådant som gör att jag stannar upp och glömmer av sen. Det är vila det!

Och sen hoppar jag i sjön och får energi igen. Ordningen återställd och livet är som det ska. Kom ihåg det: en liten stunds återhämtning och vila är bättre än ingen alls. Du måste ju inte basta för att vila, bara ett tips och något jag gör. Vila vid vatten funkar för mig. Vad funkar för dig? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Klurigt att vila
Ja, det är klurigt att vila för många. En anledning är att det känns onyttigt och att det är svårt att vara tillfreds om man inte gör något. Mer om det här: Fira tomrummen!

Mer om vad som är hälsosamt med naturen hos bloggar om hälsa

SES SNART!

//Malin

PS. Du vet väl att du kan följa mig på Bloglovin´?

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.