volanglöpning - "sportsbrasquad" på svenska

volanglöpning, the sportsbra squad, Malin Lundskog

volanglöpning - en mänsklig rättighet?

Volanglöpning - äntligen är den perioden här. Igen! Ett statement för kroppspositivism och träningsfeminism och för att njuta lite extra av livet. Volanglöpning är tamejtusan en mänsklig rättighet som bara väntar på att vi ska ta för oss av den! 

Jag älskar min starka kropp! Den springer maraton, den morgonjoggar, den gymmar, den klipper gräs och städar, hänger tvätt och tranpsortcyklar. Den har fött två stora pojkar (ja, stora vid födseln och nu stora, starka unga män), burit dem, kramat dem och gjort allt som står i sin makt för dem. Och ändå är jag så kritisk när jag ser den i spegeln. Ja, även jag som jobbar med att få dig att tycka om dig själv. Visst är det crazy?!

Gilla dig själv

Jag tror mina kritiska ögon mot min egen spegelbild faktiskt är en av anledningarna till att jag tycker att det är så viktigt att vi gillar oss själva och det är därför jag gör det jag gör i mitt yrke. Tycker du om dig själv tränar du till exempel för att du tycker om dig själv. Inte för att du vill straffa dig. Du är äter bra mat för att du vill vara snäll mot dig själv - eftersom du gillar dig. Och du chillar, njuter, älskar, skrattar och utvecklas för att du är en väldigt värdefull person i ditt liv. Du gör det utan dåligt samvete, för sådant som dåligt samvete sysslar inte du med. Inte jag heller! 

Därför (?) har jag börjat slänga av mig kläderna! No worries, du kommer inte att stöta på mig naken (om du inte fångar mig under ett tidigt morgondopp), men jag gömmer mig inte i kläder för att jag tycker att jag har för stor rumpa, tjocka lår eller hängig mage. För att inte tala om knäna! Nu slutar jag längta efter de där spetsiga, kvinnliga (photoshopade?) knäna. Det är ju det jag har sagt till dig att göra: Jämför dig inte med andra. Fokusera på det som är bra. Hur vore det om jag gjorde det själv? (talesättet "you teach what you need to learn" passar väl in här)

Splits och BH?!

Sedan förra sommaren springer jag i korta, luftiga löparshorts (splits! jag?!) och inte straxovanförknät-långa tights för att hålla ihop låren. Jag minns det som igår, när jag gjorde något jag aldrig någonsin trodde att jag skulle göra hur varmt det än är under en löprunda: jag sprang i bara bh (ja, förutom de nyss nämnda splits-shortsen). Wow, så skönt det var! Och så snyggt jag sprang. Ha ha - fokuserade visst lite extra på tekniken, fortfarande nervös för vad folks om såg mig skulle säga ... 

Jag är så förbannat trött på utseendefixering och kroppshets. Och jag är så förbannat trött på att jag inte vågar stå upp för mig själv och min kropp. Jag gillar ju mig själv. Och är stolt över allt min kropp åstadkommer. Det är verkligen inget konstigt att en mage inte är platt och fast eller att låren dallrar när du rör på dig. Det är alldeles naturligt. Och helt perfekt!

Volanglöpning - ett event som betyder mycket

Tillsammans med två andra spritt springande underbara kvinnor har jag startat ett event som började igår (1 juni-2018) och som pågår till 24 juni, då vi springer tillsammans om vi vill och pris kommer att delas ut till årets volang. Du är varmt välkommen att delta om du stöttar idén att en får springa i vilka kläder (eller utan vilka) kläder en vill. Länk längst ner på sidan.

Vi springer för att våra kroppar är fantastiska! Varje kärlekshandtag, muffinsmage, volang eller spinkigt ben ska hyllas till skyarna eftersom de gör våra kroppar unika. Våra kroppar är grymma som bär oss framåt - löpande! 

I det här evenemanget kastar vi tröjorna när vi springar under sommarens hetta, om vi vill. Om vi inte är bekväma med det, fungerar vi som support för de som vågar och vill. Vi peppar, hejar och gillar varandras bilder på fantastiska löparkroppar. 

En bättre sommar i Sverige för volanglöpning har jag svårt att tänka mig.

Varför volanglöpning?

Evenemanget skapades första gången förra året, efter inspiration av att en tjej frågade om det var okej att springa utan tröja i bara sport-bh en varm sommardag. Jag bara tänker på alla bara manliga överkroppar som finns överallt. Då handlar inte det här om överallt utan om något så oskyldigt som i löparspåren. Självklart är det okej att springa i sport-bh. Tycker jag. Vad tycker du? 

Förra året smygstartade jag min revolution mot mig själv och mot idiotiska normer på semesterresa, men tog med mig vanan hem. Stoltare över min kropp för varje steg jag tar. Jag är så förbannat trött på mina egna kritiska ögon och på kroppshetsen. Let´s go volangstyle - det är vi verkligen värda! Och tro mig: jag förstår om du känner dig obekväm. Men det är så värt att träna upp modet köra volanglöpning. Låta kroppen vara det den är, tycke m den för allt bra den är och gör och vara stolt över att du är just du. Jag kände mig rejält  obekväm första vändan. Och andra. Kanske någon till, men ärligt talat: friheten när en ljummen vind från havet smeker magen ... Wow!

Om jag var nervös i början? Ja. Löjligt? Ja. Men vet du: efter en stund kände jag stoltheten växa. Löpsteget blev snyggare och jag kände mig så stark. Inte minst mentalt. Här kommer jag-känslan växte. Jag springer i vilka kläder jag vill och just nu är det jä-igt varmt. Här kommer jag och jag springer! (alltså är jag?). DEN känslan. Så värd all uppmärksamhet. Känslan också alltså, inte bara jag. För vad sjutton gör det för gott att inte leva livet medan det pågår? Inte ett enda dugg! 

Jag vill fortsätta, om inte annat så för sakens skull. För att det är viktigt att vi slutar titta på oss själv med så kritiska ögon utan är stolta över allt bra vi är. Allt bra vi gör.

volanglöpning, sportsbrasquad, löparglädje
eventbild, skapad av Therese Sundén

Sports Bra Squad

Det finns en falang för volanglöpning med ursprung i USA: Sports Bra Squad. Här kan du läsa mer om SportsBraSquad. Vi hakar på dem och i år firar vi SportsBraSquad-day den 24 juni tillsammans. Sprid ordet!

Tagga #volanglöpning och #sportsbrasquad i sociala medier
 

Jag har skrivit om kroppshets förut och skapade bland annat lårens dag med anledning av det, läs med om det här: Hatkärleken till mina lår

Missa inte heller Fit for Beach - samma andas barn ungefär.

PS. Du som behöver en kickass-pepp för att gilla dig själv: kolla webbkukrsen GLAD FRi STARK och boken med samma namn

PPS. du vet väl att du kan följa mig på Bloglovin´

Vi ses därute, med eller utan bara magar och volanger av alla de sorter. Viktigast är att vi lever livet och gillar oss själva - då blir det så mycket enklare att gilla alla andra! Och att njuta av träning...

Här hittar du eventet för volanglöpning

Vad säger du - är volanglöpning något för dig? Dela gärna i kommentarerna nedan!
Heja på,
Malin

Kommentarer

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.