volanglöpning - "sportsbrasquad" på svenska

the bra squad, Malin Lundskog

Jag älskar min starka kropp! Den springer maraton, den morgonjoggar, den gymmar, den klipper gräs och städar, hänger tvätt och tranpsortcyklar. Den har fött två stora pojkar (ja, stora vid födseln och nu stora, starka unga män), burit dem, kramat dem och gjort allt som står i sin makt för dem. Och ändå är jag så galet kritisk när jag ser den i spegeln. Ja, även jag som jobbar med att få dig att tycka om dig själv. Visst är det crazy?!

Har du någon som helst aning om vad jag skriver om här - läs hela!

Gilla dig själv
Jag tror mina kritiska ögon mot min egen spegelbild faktiskt är en av anledningarna till att jag tycker att det är så viktigt att vi gillar oss själva och det är därför jag gör det jag gör i mitt yrke. Tycker du om dig själv tränar du till exempel för att du tycker om dig själv. Inte för att du vill straffa dig. Du är äter bra mat för att du vill vara snäll mot dig själv - eftersom du gillar dig. Och du chillar, njuter, älskar, skrattar och utvecklas för att du är en väldigt värdefull person i ditt liv. Du gör det utan dåligt samvete, för sådant som dåligt samvete sysslar inte du med. Inte jag heller! 

Därför (?) har jag börjat slänga av mig kläderna! No worries, du kommer inte att stöta på mig naken (om du inte fångar mig under ett tidigt morgondopp), men jag gömmer mig inte i kläder för att jag tycker att jag har för stor rumpa, tjocka lår eller hängig mage. För att inte tala om knäna! Nu slutar jag längta efter de där spetsiga, kvinnliga (photoshopade?) knäna. Det är ju det jag har sagt till dig att göra: Jämför dig inte med andra. Fokusera på det som är bra. Hur vore det om jag gjorde det själv. På riktigt alltså. 

Splits och BH?!
Jag springer sedan några veckor tillbaka i korta, luftiga löparshorts (splits! jag?!) och inte straxovanförknät-långa tights för att hålla ihop låren. Igår gjorde jag något jag aldrig någonsin trodde att jag skulle göra hur varmt det än är under en löprunda: jag sprang i bara bh (ja, förutom de nyss nämnda splits-shortsen). Jag är så förbannat trött på utseendefixering och kroppshets. Och jag är så förbannat trött på att jag inte vågar stå upp för mig själv och min kropp. Jag gillar ju mig själv. Och är stolt över allt min kropp åstadkommer. Det är verkligen inget konstigt att en mage inte är platt och fast eller att låren dallrar när du rör på dig. Det är alldeles naturligt. 

Volanglöpning
Jag fick en inbjudan till facebookeventet "volanglöpning" i förrgår. Så här stod det: Vi springer för att våra kroppar är fantastiska! Varje kärlekshandtag, muffinsmage, volang eller spinkigt ben ska hyllas till skyarna eftersom de gör våra kroppar unika. Våra kroppar är grymma som bär oss framåt - löpande! 

I det här evenemanget kastar vi tröjorna när vi springar under sommarens hetta, om vi vill. Om vi inte är bekväma med det, fungerar vi som support för de som vågar och vill. Vi peppar, hejar och gillar varandras bilder på fantastiska löparkroppar. Alla som stöttar idén om att man får springa i vilka (eller utan vilka) kläder man vill. 

Evenemanget skapades efter inspiration av att en tjej frågade om det var okej att springa utan tröja i bara sport-bh en varm sommardag. Jag bara tänker på alla bara manliga överkroppar som finns överallt. Då handlar inte det här om överallt utan om något så oskyldigt som i löparspåren. Självklart är det okej att springa i sport-bh. Tycker jag. Vad tycker du? 

Jag har tackat ja till eventet och det passar alldeles utmärkt eftersom jag just nu är i Slovenien där det är ca 30 grader varmt (och 25 i vattnet) och jag kan smyga igång min egen revolution mot mig själv. Och mot idiotiska normer. För jag är så förbannat trött på mina egna kritiska ögon och på kroppshetsen. Så: igår körde jag premiärlöpning volangstyle längs det glittrande Adriatiska havet. Kände mig ganska obekväm faktiskt, men eftersom jag inte känner någon här sprang jag på och anade friheten när en vind som ljummen vind från havet smeker magen. 

Övning ger färdighet
Eftersom jag anade hur gôtt det kunde vara med volanglöpning testade jag i morse igen. Nervös? Ja. Löjligt? Ja. Men vet du: efter en stund kände jag stoltheten växa. Löpsteget blev snyggare (vilket ändrades efter ett par vändor i en bauta-backe, men det är en annan historia) och jag kände mig så stark. Inte minst mentalt. Här kommer jag-känslan växte. Jag springer i vilka kläder jag vill och just nu är det jä-igt varmt. Här kommer jag och jag springer! (alltså är jag?). DEN känslan. Så värd all uppmärksamhet. Känslan också alltså, inte bara jag. För vad sjutton gör det för gott att inte leva livet medan det pågår? Inte ett enda dugg! 

Det är självklart för tidigt att dra en slutsats av två rundor volanglöpning på främmande jätte-varm ort, men ändå... Jag har en aning om att jag vill fortsätta, om inte annat så för sakens skull. För att det är viktigt att vi slutar titta på oss själv med så kritiska ögon utan är stolta över allt bra vi är. Allt bra vi gör.

SportsBraSquad
Någon i volanglöpnings-eventet upptäckte att det finns en volanglöparfalang med ursprung i USA: SportsBraSquad. Här kan du läsa mer om SportsBraSquad. Vi hakar på dem tycker jag! Och nästa år firar vi SportsBraSquad-day tillsammans. Sprid ordet!

Tagga #volanglöpning och #sportsbrasquad i sociala medier.
 

Jag har skrivit om kroppshets förut och skapade bland annat lårens dag med anledning av det, läs med om det här: Hatkärleken till mina lår

Missa inte heller Fit for Beach2017 - samma andas barn ungefär.

PS. Du som behöver en kickass-pepp för att gilla dig själv: kolla GladFriStark! 

PPS. du vet väl att du kan följa mig på Bloglovin´

Vi ses därute, med eller utan bara magar och volanger av alla de sorter. Viktigast är att vi lever livet och gillar oss själva - då blir det så mycket enklare att gilla alla andra! Och att njuta av träning...

Vad säger du - är volanglöpning något för dig? Dela gärna i kommentarerna nedan!
Heja på,
Malin

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.

Matkassar är en genial uppfinning, särskilt Årstidernas i trälåda. Testa!

En hel bok fullknôkad med löparglädje. Köp boken!

En bok som varje framgångsrik ledare vill och behöver läsa. Köp boken!

Jag har köpt träningsredskap som miniband och trx hos Träningspartner.