Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips!

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips, bra mat, recept, hälsa

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips!

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips! En av de fina grejerna med att det är höst är att jag halkar in i grötmood igen. Älskar gröt! Ja, tror faktiskt att jag älskar göra sådär generellt, men alldeles särskilt mycket älskar jag pajalagröt. Att den är god är bara en anledning till att jag gillar den. Att gröt är bra mat är en annan anledning. Men hallå: du kan förbereda gröt för en vecka framåt! Hur bra är inte det?!
 

Recept på Pajalagröt

4-6 port i både grund- och Kajsa Warg-style:
2 dl linfrö
1/2 dl russin (jag körde gojibär idag på grund av det var det jag hade hemma)
1/2 dl katrinplommon (hade jag inga, öser på med fiberrik frukt ovanpå)
1/2 dl torkade aprikoser (OBS! för de ekologiska. Så mycket godare! Jag tror inte att dt enbart är för att jag vet att de är ekologiska)
1/2 tsk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn (jag har vanliga hemma, så körde på det)
7 dl vatten

Så här gör du:
Hacka frukten, blanda allt och lägg i blöt under natten. På morgonen: tillsätt ev mer vatten (jag behöver alltid göra det med i grundreceptet står det eventuellt), koka på låg värme i 3-5 minuter. Rör under tiden! Den bränner ganska lätt tycker jag. Första gången jag gjorde gröten hittade jag receptet i Sanna Ehdins bok "Sannas matbok - för den självläkande människan".

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips, bra mat, recept, hälsa, förbereda
Här ligger gröten och sväller till sig ... 

Den funkar utmärkt att göra efter Kajsa Warg-principen "man tager vad man haver". Superdupergod och helt klart mer mättande än vanlig havregrynsgröt. Du kan förvara gröten i kyl i flera dagar och ta fram en lagom stor "klatt" att värma. Njut!

En annan finess med gröt (och annan varm mat) är att det mättar bättre än kall och dessutom värmer den ju. Passar fint när höstkylan är på väg. För övrigt tycker jag att det är ganska tråkigt att laga mat, men gröt ... det händer så mycket på så kort tid med några gryn, fröer och vatten. Sådan mat lagar jag gärna!

Har du några gröttips att dela med dig av? Berätta gärna i kommentarerna! 

Ses snart igen!
Tills dess:

HEJA HEJA DIG!!
//Malin

 

Kommentarer

Jag älskar gröt! Men jag gör overnight oats. Brukar göra ett gäng påsar med: havregryn, linfrö, russin, chiafrön, salt och massor av kanel. När jag går och lägger mig på kvällen häller jag påsens innehåll i en burk och fyller upp med Oatleys iKaffe och ställer i kylen. På morgonen hackar jag ett halvt äpple i bitar och äter med gröten! Mums!

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.