Fem ursäkter som hindrar dina goda vanor

Fem ursäkter som hindrar dina goda vanor, action, självsabotörer, Malin Lundskog

Fem ursäkter som hindrar dina goda vanor

Fem ursäkter som hindrar dina goda vanor bjuder jag på idag. Och självklart hur du kan göra för att inte låta dem hindra dig. Det finns fler, var så säker, men det här är dem som jag oftast stöter på. Antingen hos mig själv, eller hos någon av dem jag jobbar med. Häng med så går vi igenom vilka de är hur du kan strunta i dem och lyckas i din satsning på nya goda vanor.

Kommer du ihåg mitt senaste blogginlägg, då jag skrev om att jag är min egen sämsta coach och tipsade om hur du kan bli din bästa? (Läs inlägget här) Nu är stunden kommen: vi går igenom vart och ett av tipsen för att undersöka vilka ursäkter det är som kan vara aktuella att ha koll på för respektive punkt. 

Mitt första tips handlade om action. Action, kompis. Action! skrev jag. Ja, det säger ju sig själv: vill du skaffa dig en nya god vana behöver du ju rent faktiskt utföra det beteendet så att det får en chans att bli en vana. Visst låter det enkelt? Ja, det är ju inte så komplicerat egentligen. Om det inte var för alla våra ursäkter som helst vill att vi fortsätter som vi alltid har gjort, för då är allt tryggt och skönt. Även om det är oskönt ... (Läs mer om ursäkter/självsabotörer här så får du veta mer om att de är här för att skydda oss från otryggheten det innebär att utvecklas) 

Här kommer fem ursäkter som hindrar dina goda vanor:

  • Jag ska bara! Ja, den här ursäkten lärde vi oss redan på Alfons Åbergs tid ju. Vi prioriterar inte vårt önskade beteende tillräckligt högt och kommer alltid ha något som vi behöver göra före ... Använder du "jag ska bara" som ursäkt är priolista ett riktigt hett tips att ta till. Oftast är nämligen de där "ska bara-sysslorna" inte så himla viktiga. De är bara mycket lättare än den nya vanan. Är du med? 

 

  • Analysera paralysera! Det här är kanske inget du säger, men när du fastnar i analyser av till exempel vilken tid på dygnet du ska springa, eller vilket recept som är det ultimata för återhämtning eller om det är bättre med den ena foten framför den andra ... då är det läge att agera. Analys är bra, men inte till förbannelse. Ge dig själv chansen genom att testa dig fram med små steg. Lita på det lilla stegets kraft. Våga det! För mycket analyser gör dig paralyserad. 

 

  • Äh, jag kan redan det här! För dig som redan har mängder med kunskap och vet exakt vad du ska göra för att få bästa effekt av eventuell handlingar är det lätt att luta sig tillbaka i tron att kunskap räcker. Men: hur bra det än är med kunskap så är det ju agerandet som skapar effekt. Gör något av allt det du kan! 

 

  • Jo, men jag kanske, eventuellt ska ... Ojojoj, att vara vag när det gäller det du bestämmer dig för är näst intill en garanti på att det inte blir gjort. Använder du många kansken och om och eventuellt när det gäller en ny vana? Konkretisera! Bestäm dig! Och gör! Vagheten är en luring som är lätt att gå på, eftersom den gör att du tror att du har bestämt dig för något. Men ... var konkret när du sätter mål eller bestämmer dig för något. DÅ är det mycket lättare att veta vad det är du ska göra. Eller hur? 

 

  • Planering pågår! Jo, planering är jättebra! Att ha mål och veta vart du är på väg underlättar. Massor! Men att fastna i planen och tro att du är klar bara för att du har lagt in något i kalendern eller projektplanen (det känns ju så skönt att bara skriva upp det nya beteendet på en attgöra-lista!) skapar inga nya vanor. Det gör dig bara (ännu?) er skillnad på att planera. Sitter eller står du med planering större delen av tiden? Kör! Gör! 

 

Jag ska bara, Analysera paralysera, Kan allt, Vagheten och Planeraren är fem ursäkter som hindrar dina goda vanor och gör att du inte kommer till action. De är självsabotörer som jag ofta stöter på i sammanhang som det här, när någon har svårt att komma till skott. Som andra självsabotörer är mycket av jobbet gjort bara genom att se dem. Ser du dem, förstår du dem bättre. Förstår du dem är det lättare att veta vad de vill och hur ni kan bli kompisar. Vill du läsa mer om självsabotörer har jag dels en drös blogginlägg om ämnet (sök på ordet självsabotörer på bloggen) och dels är jag en av författarna till boken Skapa ditt drömliv, där vi tar upp ett jättegäng självsabotörer och hur du kan agera för göra dem till dina självhjälpare istället. Boken hittar du här!    

fem ursäkter som hindrar dina goda vanor, självsabotörer, drömliv
Boken som femton kvinnliga entreprenörer har skrivit tillsammans, med massa tips hur du utvecklas genom att våga se dina ursäkter ...

Det här är fem ursäkter som hindrar dina goda vanor, särskilt när det gäller att få till action. Har du någon annan du brukar använda dig av? Berätta gärna, så himla spännande att se våra olika ursäkter (och för mig bra att se andras, så att jag blir ännu bättre i mitt jobb som coach och kursledare för de som vill skaffa goda vanor). Om du har hittat dem alltså. Letar en inte är de riktigt bra på att gömma sig. Helst vill vi ju inte se dem,gör vi det tar vi  tag i dem och då ... tvingas vi kanske att utvecklas?! 

Ses snart igen såklart. Tills dess:

HEJA HEJA DIG! 

 

Kommentarer

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.