White Monday - för hälsosam hållbarhet

White Monday - för hälsosam hållbarhet

White Monday - för hälsosam hållbarhet

White Monday - för hälsosam hållbarhet på alla möjliga sätt. Och om inte hälsan är en självskriven del i hållbarhetstänket är det dags att den blir det. För hela grejen med hållbarhetsgrejen visar ju så tydligt att allt hänger ihop. Att varje steg räknas. Och att ju mer vi tycker om oss själva (superhälsosamt) desto schysstare kommer vi att vara mot oss själva, mot andra människor och mot miljön. Inte bara kortsiktigt utan även i det långa loppet. Du vet det som är livet. Och alla liv som kommer efter våra liv.  Så tänker jag och därför är det en självklarhet för mig att ge uppmärksamhet åt White Monday, en motkraft till Black Friday och den ohälsosamma konsumtionshetsen den dagen bidrar till. 

Detta är White Monday:

Måndagen innan Black Friday lyfts alternativ och motkrafter till black fridays tank- och kanske ofta meningslösa shoppandet under parollen White Monday. White Monday uppmärksammas för att  för att visa på att den enes skräp kan bli den andre skatt (inget slit och slängande alltså). För att visa tjänster som inte bidrar till att tära på människor och naturresurser (2:nd hand, lappa&laga, hyra, återanvända och - som i mitt fall - onlinetjänster som gör att du kan inspireras till goda vanor och utveckla ett hälsosamt mindset utan att behöva åka på kurs med allt vad transporterna dit kan innebära i både tid, stress och utsläpp).

Därför engagerar jag mig i White Monday:

Jag har jobbat inom området hälsa i mer än 20 år och hälsobranschen bidrar på många sätt till en osäkerhet bland människor. En osäkerhet som handlar om utseende, om prylar, om dieter, om pulver och om snabba resultat. Resultat som oftast handlar om utsidan när det i själva verket är insidan som är igångsättare för en riktigt god hälsa. Du blir inte mindre stressad, lyckligare eller mer tillfreds bara för att du har en snygg rumpa. En stark rumpa däremot kan till exempel ge dig mindre ont i ryggen och ett mer effektivt löpsteg som gör dig hållbar. Att en stark rumpa dessutom är snygg är ju en fenomenal bonuseffekt - bara för att vi tänker hållbarhet behöver vi inte tänka bort utseendet, men vi kommer att vara så oändligt mycket mer toleranta mot oss själva Och mot andra! 

Jobbar du med att tycka om dig kommer du inte att hetsa iväg och köpa pulver för snabba resultat (okej, de kanske ger snabbt resultat. Men hållbara? Näe! Aldrig!). Tycker du om dig själv kommer du att ge dig själv mer kärlek och ger du dig själv mer kärlek kommer du också att ge kärlek till dem du har runt omkring dig. Och du kommer att få tillbaka! Ringarna på vattnet växer: känner du dig omtyckt och sedd, blir du lugnare. Då hinner du tänka efter innan du rusar iväg efter det där pulvret eller hoppar på den trendigaste dieten i tron om att det är den som är lösningen på dina problem. Och. Så. Vidare.

Min vision är att vi alla ska tycka om oss själva och utvecklas i trygghet. Tycker vi om oss själva, tycker vi om varandra. Tycker vi om varandra ... jamen snacka positiva vibbar som sprids. Och vips! kommer vi inse att det faktiskt är okej att inte shoppa utan att tänka efter först. Att det är okej att välja cykeln framför bilen. Att det är okej att tillbringa en söndag i skogen eller hemma i soffan istället för i köpcentrat. Att det är okej. Att vi är okej. Och att allt hänger ihop: människor, miljö och hela härliga hållbarheten!

white monday - för hälsosam hållbarhet

White Monday - för hälsosam hållbarhet
#whitemonday

Hållbarhet, mer än miljö

Som sagt, för mig är hållbarhet mer än miljövänlighet. Det är människovänlighet. Det är energi och att orka. Det är glädje. Det är trygghet och frihet. Det är att göra det jag vill. Och det är ansvar. Som du vet: ingen kan göra allt, men alla kan ta mej tusan göra något. Jag väljer att göra något för din hälsa. Och min. Det ansvaret tar jag på mig.

Vill du träna på att hitta tryggheten i dig själv och se dina mönster? I februari startar jag nästa kurs i att upptäcka och bli vän med dina självsabotörer. Den gör underverk! Lovar! Vill du veta mer? Den ligger inte ens uppe för försäljning än, men: jag är pratar/mejlar så gärna med dig tills jag får upp siten om kursen. Mejla mig på heja@halsamera.se eller ring 0707545624. Eller: följ bloggen för att få alla uppdateringar ...

Men kursen är en parentes. Meningen med dagens inlägg är ju att uppmärksamma och sprida medvetenhet om White Monday, miljö, människor och hur allt hänger ihop med hälsa. Hoppas att jag väcker några tankar hos dig - dela gärna i kommentarerna.

Mer om vilka som är engagerade och bjuder på tips och tricks och härliga tankar hittar du här: Whitemonday I sociala medier letar du efter hashtaggen #whitemonday.

HEJA HEJA DIG!
//Malin

 

Kommentarer

Permalink

"Min vision är att vi alla ska tycka om oss själva och utvecklas i trygghet. Tycker vi om oss själva, tycker vi om varandra. Tycker vi om varandra ... jamen snacka positiva vibbar som sprids."

Word på den - det är ju så. Är jag bra mot och med mig själv är jag det ju mot andra. Klockrent samband! Snacka om att världen i stort, såväl som individ, skulle gagnas av mer av detta.

Permalink

Jag hade helt missat att det var #WhiteMonday idag, hade fått för mig att det var nästa måndag. Men oavsett så tycker jag det är ett riktigt bra iniativ att få människor att tänka till lite innan de bara köper nytt. Kan lätt själv hamna i den fällan, att jag vill ha nya saker men försöker alltid att tänka till flera gånger innan jag köper något. Oavsett om det är nytt eller begagnat. För ofta är det ju mer att man vill ha något än verkligen behöver det.

Är nyfiken på din kurs i februari så ska hålla koll här på bloggen för mer info :)

Permalink

Åh så oerhört viktiga saker du skriver om. Jag har numera svårt för konsumtion - vad kan jag mer behöva liksom. Blev också glad över att årets julklapp är återvunna kläder. I takt med att glaciärerna smälter behöver vi ta hand om oss ... för att öka förutsättningarna för att bli mer kärleksfulla mot omgivningen på alla tänkbara sätt.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.